Håndflået hele rødspætter

Flotte hele rødspætter som er landet i Strandby, nord for Sæby.

Prisen er for 2 stk

Flere detaljer

21 andre varer i samme kategori:

Forrige
Næste

Kunder, der købte denne vare, købte også:

Forrige
Næste

Rødspætte

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Pleuronectes platessa
E: Plaice
T: Scholle / Goldbutt
F: Plie / Carrelet

Kendetegn
Skindet føles glat. Sidelinien forløber næsten ret; kun lige bag hovedet beskriver den en lav bue. På oversiden har den påfaldende lyse- til mørkerøde pletter. Hos de kønsmodne individer er de røde pletter yderligere omgivet af en lys ring. Oversidens grundfarve er i høj grad tilpasset bundfarven, den varierer i alle brune toner. Bundsiden er hvid evt. med mørke pletter. Rødspætten er meget værdsat. Kødet er hvidt, fast og mørt, og har en god smag.

Størrelse
Mindstemålet i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat, Østersøen, Bælterne og Øresund er 27 cm. Dog: Flensborg fjord = 26 cm. Underområde 22-25 = 25 cm. Underområde 26-28 = 21 cm. Underområde 29 syd for 59°30´N = 18 cm. Rødspætten bliver normalt 25-40 cm. Max. længde er 95 cm (7 kg).
 
Størrelsesklasser (kg pr. fisk)
størrelse 1: 0,6 og derover
størrelse 2: fra 0,4 til under 0,6
størrelse 3: fra 0,3 til under 0,4
størrelse 4: fra 0,15 til under 0,3

Levested
Rødspætten lever i saltholdigt og køligt vand. I Atlanterhavet lever den derfor kun ned til Gibraltar samt fåtalligt ved den spanske og marokkanske kyst. Mod nord er udbredelsen op forbi Nordkap til Barentshavet og til Island. I Østersøen ligger grænsen i en linie fra Gotland til Gdansk. Rødspætten lever ned til 200 meters dybde, den undgår i store dele af året områder, der ligger alt for tæt på kysten, men foretrækker dybder over 10 meter. Rødspætten foretrækker sandbund eller sandblandede steder.

Føde
Rødspættens menukort er usædvanligt stort: orme, slangestjerner, små krebsdyr, rejer, krabber, muslinger, små-ål, småtorsk osv. Rødspættens væksthastighed er afhængig af, hvor meget føde der er i området i forhold til antallet af rødspætter.

Kønsmodning
Rødspættens kønsmodning afhænger af farvandsområdet, men hannerne er da ca. 4-5 år og hunnerne 5-6 år gamle. Rødspætten gyder i januar-april. Allerede om efteråret aftager de gydemodne fisks ædelyst. Hunnen gyder op til 500.000 æg, afhængig af fiskens størrelse.

Sæson
Hunrødspætten er fredet i Skagerrak, Kattegat, Limfjorden, Isefjorden og i underområderne 22 og 23 fra d. 15. januar-30. april samt i underområderne 22 (med undtagelser), 24 og 25 fra d. 1. februar-30. april. Rødspætten er fredet i underområderne 26, 27, 28, 29 (syd for 59°30´N) fra d. 1. februar-30. april.

Fangstmetoder
Snurrevod, bundtrawl, garn og andre passive fangstredskaber.

Udnyttelse
Hel, flået, filet.

Tilberedning
Stegt, kogt, dampet, grillet, ovnstegt, mikroovntilberedt, friturestegt, saltet, tørret, røget.

Næringsværdier pr. 100 g
Energi 393 kJ
Protein 19,1 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 1,8 g

Interessante vinkler
Når rødspætter og skrubber yngler i det samme område, opstår der bastarder, de såkaldte "leps". De er mindre ru i huden end skrubben, og de røde pletter er ikke så tydelige som hos rødspætten. Rødspætten er højrevendt, det er ret sjældent, at rødspætten findes som venstrevendt.

Rødspætten blev valgt til Årets Pinsefisk 2002 og 2009

Skriv din anmeldelse

Håndflået hele rødspætter

Håndflået hele rødspætter

Flotte hele rødspætter som er landet i Strandby, nord for Sæby.

Prisen er for 2 stk

Skriv din anmeldelse